It’s Wednesday – here are some problems to solve

There are two pair of Loons nesting on Northwood Lake.  We’ve been watching them and keeping an eye out for their chicks.  They’ve recently hatched.  They are beautiful birds to see and to listen to.

The Loons arrived in mid-May.  They built a nest and laid their eggs on May 21.  It takes 26 days for the eggs to hatch.  What was the date in June when the eggs hatched?

Chicks begin to dive for their own food with they are 12 weeks old.  How many days old would they be when they began to fish for themselves?

If each loon has 10 rows of 14 white spots on each wing.  How many spots are there altogether on the Loons at Northwood Lake?

Once in the air, Loons are fast fliers.  They can fly up to 70 miles per hour.  In winter they migrate to the Gulf of Mexico, 1,675 miles away.  If the loons fly 10 hours a day.  How many days will it take them to get to the Gulf of Mexico?

7 thoughts on “It’s Wednesday – here are some problems to solve

  1. Mrs. Eaves, I think it’s cool that the loons have red eyes. I climbed Rattlesnake mountain with my family and we had a great view of Squam Lake. We went to the Squam Lake Nature Center and it was very cool. Learning about otters was my favorite.
    The Loons hatched on June 16. May 21 plus 26 days = June 16.

    • Hi Max,
      Do you know why their eyes are red. I don’t. I’ll have to do a little more research. I was reading about some art classes that were going to be at the Squam Lake Nature Center. I wish it were closer.

      The otters at the Nature Center were one of Jaida’s wonders. She thought they were cool too. Could you write a math problem using some of what you learned about them?

      Thank you for all the time you took to share your wonderful math thinking! Your work is clear and each loon problem is completely solved.
      I’m so glad to hear from you and to know you’re having a full and fun summer.
      Mrs. Eaves

  2. Each loon has 140 spots on one wing. 10,×14 = 140. The other wing would have 140. 140,+ 140,= 280 on each bird. There are 4 birds in all 280 spots × 4 birds =1120 spots.

  3. When the Loons migrate the can fly 700 miles in a day. 70 mph×10 hours= 700 miles in a day. It would take them over two days to get to The Gulf of Mexico which is 1675 miles. 700 + 700= 1400 and 2 days flying plus 275 extra miles.

    • Can you imagine traveling that far on your own? I don’t think I could walk 700 miles in a week. They are strong and fast!

Leave a Reply

Your email address will not be published.